Jačanje kapaciteta sigurnosti posjetitelja u Parku prirode Papuk

Jedan od ciljeva projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ Parka prirode Papuk je i jačanje kapaciteta sigurnosti posjetitelja.
Tim povodom Park prirode Papuk i Hrvatska gorska služba spašavanja udružili su snage i proveli obuku djelatnika za organizaciju i pružanje pomoći. Obuka se sastojala od dva dijela – Edukacija čuvara prirode te edukacija učinkovitog zbrinjavanja traumatiziranih pacijenata – ITLS ili jednakovrijedna obuka.
Čitava edukacija trajala je 10 dana, a u njoj je sudjelovalo 20 osoba koji su edukacijom usvojili nova znanja iz područja spasilačke službe u neurbanim područjima Republike Hrvatske, planinarstva, speleologije, alpinizma i sportskog penjanja, vode, komunikacije, orijentacije u prirodi, topografije, opasnosti i postupci u slučaju nesreća, vrste transportnih sredstava.
Najzahtjevniji dio obuke odvio se proteklog vikenda u Velikoj – ITSL , standardni tečaj edukacije za pružanje prve pomoći unesrećenim u vanbolničkim uvjetima. Tečaj je osigurao teoretsko znanje i primjenjive praktične vještine neophodne za učinkovito zbrinjavanje traumatiziranih pacijenata. Naglasak je stavljen na brzu procjenu i pregled unesrećenih, identifikaciju stanja koja izravno ugrožavaju ljudski život te primjenu odgovarajućih postupaka s ciljem sprječavanja posljedica ozljeđivanja.
Tečaj je trajao dva dana, sastojao se od teoretskog i praktičnog dijela. Park prirode Papuk tako je svoj kadar upotpunio s ITLS licencom kojom je posjetiteljima osigurana pomoć iz prve ruke, a ovim potezom učinjen je još jedan korak k završetku projekta.

Projekt „Geopriče UNESCO geoparka” je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske, ukupne vrijednosti 90.090.587,54 kuna uz 85 posto potpore Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok će ostatak sredstava uložiti Park prirode Papuk kao prijavitelj projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.

Projekt obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu – kategoriju ulaganja. Od posjetiteljske infrastrukture i sadržaja planira se izgradnja i opremanje Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac – Jankovac – Granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca.