Organiziraj posjet

IMG_3245

Park prirode Papuk pruža vrlo velike mogućnosti rekreacije i savršeno je mjesto za aktivan odmor. Tu se prije svega misli na planinarstvo, tj. šetnje prirodom koje su atraktivne u svim godišnjim dobima. Zbog visina vrhova Papuka do 1000 m planinariti mogu svi, bez obzira na godine.Bazeni u Velikoj i orahovačko jezero ljeti su izvrsna mjesta za osvježenje i kupanje.

Provesti dan ili vikend u Parku prirode Papuk znači izaći u prirodu i kakvi god bili vaši interesi: avantura, šetnja, vožnja biciklom, zabava ili samo ljubav prema prirodi sigurni smo da ćete pronaći nešto za sebe. Gdje god išli što god radili molimo vas da poštujete prirodu.

centar_za_posjet_foto1

Centar za posjetitelje

Centar za posjetitelje nalazi se u Velikoj, glavnom ulazu u Park prirode. Centar je smješten u povijesnoj zgradi izgrađenoj u 19. stoljeću koja je u potpunosti obnovljena 2007. godine. U Centru su postavljene stalne i povremene izložbe. Opremljen je i multimedijalnom i konferencijskom dvoranom. U neposrednoj blizini Centra su mnogi turistički i rekreacijski objekti (termalni bazeni, poučna staza Lapjak, planinarske staze, uzletište za paragliding te stijena za slobodno penjanje Sokoline).

Stalna izložba u Centru pokriva najzanimljivije biološke, geološke i povijesne izloške s područja Parka prirode. Posjetitelji imaju priliku otkriti geološko nasljeđe preko mnogih izloženih geoloških uzoraka i kristala. Stalno je izložena i vrlo bogata zbirka fosila.
Biološki izlošci između ostalog uključuju gnijezda različitih ptica i zbirku insekata. Arheološki izlošci obuhvaćaju predmete iz kasnog kamenog doba, ranog željeznog doba, ali i mnoge staklarske proizvode iz staklarskih manufaktura 18. stoljeća.

U Centru se nalazi i suvenirnica u kojoj posjetitelji mogu kupiti suvenire (knjige, majice, karte, keramičke predmete…), dobiti publikacije te različite informacije o Parku.

Centar je otvoren radnim danima. Predavanja i edukativne radionice se organiziraju za škole i organizirane grupe posjetitelja za što je potrebno unaprijed najaviti dolazak.

Poučne staze

Sva zaštićena područja kao vrlo važnu zadaću ističu edukaciju svojih posjetitelja, jedno od sredstava edukacije su poučne staze. Poučnim stazama interpretiraju se prirodne i kulturno-povijesne značajke koje se nalaze na tom području. JU Parka prirode Papuk do sada je izradila  sedam poučnih staza koje se nalaze na najatraktivnijim lokacijama u Parku.

staza_lapjak

Poučna staza Lapjak

dužina staze 4,2 km
trajanje posjete 3,5 h
udaljenost Požega 15 km
odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Prva je brdsko-planinska poučna staza u Slavoniji. Rađena je po uzoru na edukativne staze u američkim nacionalnim parkovima. Na ovoj stazi, koja dijelom slijedi planinarsku stazu “Šulerov put”, sadržane su sve najbitnije značajke koje krase Park prirode Papuk. Pomoću edukativnih tabli postavljenih uz stazu, te uz stručno vodstvo od strane djelatnika Parka prirode, posjetitelji imaju mogućnost upoznati se sa reljefom, hidrologijom, vegetacijom, florom i faunom, geologijom i poviješću ovog prostora.

grofova_staza_jankovac_foto1

Grofova poučna staza na Jankovcu

dužina staze 2,3 km
trajanje posjete 3 h
udaljenost Velika 14 km, Slatinski Drenovac 5 km
odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Poučna staza izgrađena je u najljepšem dijelu Park-šume Jankovac uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Stube, pješački drveni mostići i rukohvati, koje smo postavili na stazi, posjetiteljima omogućuju pristup najljepšim prizorima Jankovca. Uz stazu smo postavili i poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti uz koje staza prolazi. Poučnu stazu na Jankovcu nazvali smo Grofova staza iz poštovanja prema grofu Josipu pl. Jankoviću, prvom čovjeku koji je spoznao estetske i krajobrazne vrijednosti te doline.

Staza je, 2006. godine, dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice, kao najbolja u kategoriji originalne turističke destinacije kontinentalne Hrvatske.

staza_stari_hrastovi

Geološka poučna staza Rupnica i Poučna staza Stari hrastovi

dužina staze 2,3 km
trajanje posjete 3 h
udaljenost Velika 14 km, Slatinski Drenovac 5 km
odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Na lokalitetu Rupnica uspostavljena je kraća poučna staza koja govori o samom fenomenu stijena – vulkanskih stupova, te zanimljivu priču o vulkanima svijeta. Osim obilaska prvog hrvatskog geološkog spomenika prirode priču o usnulom „Rupničkom vulkanu“ upotpunit ćemo obilaskom napuštenog kamenoloma Trešnjevica, jednog od najljepših geoloških lokaliteta u Hrvatskoj, gdje se vidi magmatska žila dužine nekoliko stotina metara koja probija 300 milijuna godina starije metamorfne stijene Papuka.

U sjeverozapadnom dijelu Parka,  na području Djedovice, postavljena je kraća poučna staza koja kroz autohtonu šumu bukve i jele vodi do Starih hrastova, zaštićenog spomenika prirode. Divovski hrastovi starosti su oko 500 godina i jedni su od najstarijih živućih organizama u Slavoniji. Hrastovi koji zadivljuju svojom veličinom, izvrsno su mjesto da naučimo ponešto o flori i vegetaciji Parka prirode Papuk. Tik do hrastova prolazi i nekadašnja konjička staza Reitweg, kojom je nekada prolazila svita grofa Jankovića i ostalo plemstvo. Nepreglednim i nepristupačnim papučkim područjem nekada je harao i ozloglašeni razbojnik Čaruga, pa ovo područje obiluje i brojnim legendama o njegovim nevjerojatnim podvizima.

staza_ruzica

Poučna staza Ružica

dužina staze 800 m
trajanje obilaska 1,5 h
udaljenost Požega 40 km, Našice 20 km
odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Ružica grad i Orahovačko jezero jedan su od najzanimljivijih turističkih odredišta Parka prirode Papuk. Nalaze se u neposrednoj blizini – Ružica grad nalazi se na brežuljku iznad jezera i grada Orahovice. Poučna staza ˝Ružica grad˝ vodi vas šumskim putem od jezera do srednjovjekovnog grada Ružica, jednog od najvećih i najbolje očuvanih srednjovjekovnih plemićkih gradova u Hrvatskoj. Poučne table posvećene su bogatoj povijesti, arhitekturi, stanovanju i umjetnosti grada, ali i izuzetno zanimljivim legendama o nastanku samoga grada. Uz pomoć poučnih tabli na stazi posjetitelji upoznaju i bogatstvo i vrijednost šuma Parka prirode Papuk, koje nisu samo važan izvor drva nego i staništa ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

staza_turjak

Botanička poučna staza Turjak

dužina staze 6,3 km
trajanje posjete 6 h
udaljenost Požega 15 km
odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Nedaleko Velike nalazi se floristički najzanimljivije područje Parka prirode Papuk kojeg čine brda Turjak, Pliš, Mališčak i Lapjak. Zbog svojih iznimnih florističkih vrijednosti, jedinstvenosti i reprezentativnosti ondje je postavljena botanička poučna staza. Staza prolazi stogodišnjom šumom hrasta medunca i crnog jasena unutar koje se javljaju otvorena kamenjarska područja  i mali vapnenački travnjaci. Na tim malim šumskim  travnjacima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode. Osim što je floristički izuzetno vrijedno ovo područje predstavlja i prvo sigurno nalazište vrste guštera ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii) u Hrvatskoj.

Uz pomoć postavljenih edukativnih tabli ili uz stručno vodstvo djelatnika Parka posjetitelji imaju priliku upoznati neke od najzanimljivijih zaštićenih i ugroženih biljnih, ali i životinjskih vrsta Papuka.

staza_kutjevo

Poučna staza Kutjevo

dužina staze 1,3 km
trajanje posjete 1 h
udaljenost Požega 22 km
odjeća i obuća treba biti prilagođena za boravak u prirodi i penjanju po šumskim stazama (odjeća za slobodno vrijeme i udobne tenisice ili terenske cipele)

Grad Kutjevo smješten u središnjoj Slavoniji spominje se prije više od 770 godina i prepoznaje po, nekad uzoritom, vlastelinstvu, radišnim ljudima i glasovitome kutjevačkom vinu. Kutjevo je najpoznatije kao jedna od hrvatskih vinskih prijestolnica, ali je to i grad poznat po svojoj bogatoj kulturno-povijesnoj baštini, ljepoti prirodnog krajobraza, posebnosti biljnih i životinjskih vrsta, geomorfoloških fenomena, planinarskih putova i izvorišta potoka.

Kutjevački povijesni kompleks čini početnu točku ovog kulturno-turističkog proizvoda. Sastoji se od obilaska nekadašnjeg cistercitskog samostana iz 13. stoljeća, crkve sv. Marije, baroknog dvorca, parka te sustava vinskih podruma gdje se može organizirati degustacija poznatih kutjevačkih vina, nakon toga se kroz šumu hrasta sladuna i vinograde hoda sve do Vinkomira, završne točke poučne staze.

organiziraj_posjet_foto

Organizirani izleti

PP Papuk svojim posjetiteljima nudi cijeli niz izleta i rekreativnih mogućnosti unutar i oko zaštićenog prostora:

Program poludnevnih posjeta

 • Posjetiteljski centar Velika, poučna staza Lapjak
 • Grofova staza na Jankovcu
 • Spomenik prirode Stari hrastovi, Trešnjevica, Rupnica
 • Ružica grad, muzejska zbirka, gradski park-vodenica

Program cjelodnevnih posjeta

 • Stari hrastovi-Rupnica-Jankovac
 • Ružica grad-Jankovac
 • Posjetiteljski centar Velika-Jankovac
 • Ružica grad-Kutjevo
 • Geopark izlet- Vranovo-Brzaja-Zvecevo-Trešnjevica-Rupnica-Jankovac

organizirani_izleti_foto2

Cjenik ulaznica i usluga u Parku prirode Papuk

ULAZNICA U PARK PRIRODE PAPUK

  • Individualna ulaznica u Park šumu Jankovac (uključuje promotivan letak o Park šumi Jankovac i turistički obilazak Jankovca uz pratnju vodiča prema dnevnom rasporedu tijekom cijele godine) – 10,00 kn
  • Godišnja ulaznica u Park šumu Jankovac – 80,00 kn
  • * Napomena: djeca do 4 godine ne plaćaju ulaznicu

EDUKATIVNI PROGRAM

 • Edukativni program Jankovac (po osobi):
  – učenci, studenti, umirovljenici i planirari (s iskaznicom) – 30,00 kn
  – odrasli – 35,00 kn

 • (Program uključuje: osnovnu ulaznicu u Park šumu Jankovac, obilazak Gofove staze uz pratnju vodiča i radni listić uz grupe osnovnoškolaca. Program se organizira za grupe uz prethodnu najavu Službi čuvara Prirode na e-mail kontakt@pp-papuk.hr ,tel. 034/313-029 ili mob. 099/2731-064. Maksimalna veličina grupe po vodiču je 50 osoba, a trajanje samog Programa je oko 2h.)

 • Edukativni program Jankovac + (po osobi)
  – učenci, studenti, umirovljenici i planirari (s iskaznicom) – 40,00 kn
  – odrasli – 45,00 kn

 • (Program uključuje: osnovnu ulaznicu u Park šumu Jankovac, obilazak Gofove staze uz pratnju vodiča i radni listić uz grupe osnovnoškolaca u kombinaciji s ostalim poučnim stazama u Parku – poučna staza Lapjak, geološka staza Rupnica, poučna staza Ružica i dr. Program se organizira za grupe uz prethodnu najavu Službi čuvara Prirode na e-mail kontakt@pp-papuk.hr ,tel. 034/313-029 ili mob. 099/2731-064. Maksimalna veličina grupe po vodiču je 50 osoba, a trajanje samog Programa je oko 4h.)

 • Edukativni program Upoznaj Papuk (po osobi)
  – učenci, studenti, umirovljenici i planirari (s iskaznicom) – 30,00 kn
  – odrasli – 35,00 kn

 • Edukativni program parka Papuk uključuje obilazak uz pratnju vodiča jedne od poučnih staza ili obilazak planinarske staze po izboru u maksimalnom trajanju do 4 h. (Program se organizira za grupe uz prethodnu najavu Službi čuvara Prirode na e-mail kontakt@pp-papuk.hr ,tel. 034/313-029 ili mob. 099/2731-064. Maksimalna veličina grupe po vodiču je 50 osoba, a trajanje samog Programa je oko 4h.)

 • Edukativni program “Papuk – moj park” (po osobi) – 15,00 kn
 • Program je namijenjen školskoj djeci s područja Požeško – slavonske i Virovitičko – podravske županije, a uključuje osnovnu ulaznicu u Park šumu Jankovac, obilazak Grofove staze uz pratnju vodiča i radni listić. U program je uključena i projekcija promotivnog filma o Papuku.

  (Program uključuje: osnovnu ulaznicu u Park šumu Jankovac, obilazak Gofove staze uz pratnju vodiča i radni listić uz grupe osnovnoškolaca. Program se organizira za grupe uz prethodnu najavu Službi čuvara Prirode na e-mail kontakt@pp-papuk.hr ,tel. 034/313-029 ili mob. 099/2731-064. Maksimalna veličina grupe po vodiču je 50 osoba, a trajanje samog Programa je oko 2h.)

 • Usluga prezentacije (info centar) – 250,00 kn
 • Team building program (po osobi) – 100,00 kn
 • Program „Provedi dan s rangerom“ (po osobi do 4 sata) – 150,00 kn
 • Program „Provedi dan s rangerom“ (po osobi do 6 sati) – 300,00 kn
 • Edukativni program Geocaching (po osobi) – 10,00 kn
 • Edukativni program „Rupkova geološka škola“ (po osobi) – 60,00 kn
 • NAKNADA ZA NAJAM DVORANE

  • Najam dvorane do 2 sata – 200,00 kn
  • Najam dvorane – svaki dodatni sat – 100,00 kn
  • Najam dvorane – cjelodnevno (6 do 8 sati dnevno) – 600,00 kn

  Za sve daljnje informacije i najave grupa, obratite nam se u Posjetiteljski centar u Velikoj:
  Javna ustanova Park prirode Papuk
  Stjepana Radića 46
  34 330 Velika
  Tel: 034/ 313 – 029: fax: 034/313 – 027
  Mob: 099/2731 – 064
  E-mail: kontakt@pp-papuk.hr